Το ορειβατικό τμήμα του Ε.Ο.Σ. Νάουσας στην ψηλότερη κορφή των Βαλκανίων

 

  Στην Βουλγαρία βρέθηκε εννιαμελής αποστολή ορειβατών του ΕΟΣ Νάουσας το διάστημα 11 ως 15 Αυγούστου, με σκοπό την κατάκτηση της ψηλότερης κορυφής των Βαλκανίων  Μουσάλα που βρίσκεται στην οροσειρά της Ρίλα στα 2.925,4 μέτρα.

  Η Ρίλα είναι η υψηλότερη οροσειρά στα Βαλκάνια και σε όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη. Κατατάσσεται στην έκτη θέση στην Ευρώπη μετά τον Καύκασο , τις Άλπεις , τη Σιέρα Νεβάδα , τα Πυρηναία και την Αίτνα. Έχει χιόνια όλο το χρόνο και η μέση ετήσια θερμοκρασία στην κορυφή είναι -2.3 βαθμούς  C.

  Στην κορυφή Μουσάλα (που στα αραβικά σημαίνει «κοντά στον Θεό», κατάλοιπο της Τουρκοκρατίας) , ανέβηκαν στις 12 Αυγούστου οι ορειβάτες μας μετά από μία πολύ ενδιαφέρουσα πορεία που πέρασε από το τελευταίο τμήμα της πλαγιάς ,που είναι ασφαλισμένο με συρματόσχοινο και κατέληξε στο χαρακτηριστικό ορόσημο, κοντά στο ορειβατικό καταφύγιο εκτάκτου ανάγκης και στον σταθμό Cosmic Ray .

  Οι ορειβάτες μας την επόμενη ημέρα με ορμητήριο το Panichiste( 13 Αυγούστου) ,ανέβηκαν στην κορυφή Οτοβίτσα στα 2.696 μ. υψόμετρο ,κάνοντας πρώτα την διαδρομή που περνούσε από τις επτά λίμνες .Διαδρομή εξαίρετου κάλους , με παγκόσμιο ενδιαφέρων (πανόραμα επτά λιμνών) , και με επισκέπτες από όλο τον κόσμο , μέσα στο Εθνικό Πάρκο της Ρίλας που είναι υπό την προστασία της UNESCO. Οι λίμνες ξεκινάνε από τα 2200 μ. μέχρι και πάνω από τα 2500 μ.  Στις τελευταίες υπάρχουν γύρω τους χιόνια ακόμα και τον Αύγουστο, τα νερά τους είναι κρυστάλλινα και κάποιες ξεπερνάν τα 35 μέτρα σε βάθος.

   Στις 14 Αυγούστου μέλη της αποστολής έφυγαν για το Μπάνσκο με σκοπό να ανεβούν την μεγαλύτερη κορυφή της οροσειράς των Πιρίν (μίας οροσειράς που έχει παγετώνα στην Βορεινή μεριά της) , την 2η ψηλότερη κορυφή στην Βουλγαρία και την τρίτη της Βαλκανικής χερσονήσου , προσέγγισαν από το καταφύγιο Vihren την ομώνυμη κορυφή και ανέβηκαν με επιτυχία στα 2915 μέτρα υψόμετρο ατενίζοντας τις ατελείωτες απόκρημνες κορυφές που διαγραφόταν , και έχοντας απέναντι τους , χαμηλότερα την κορυφή “Todorka” και το χιονοδρομικό κέντρο, με φυσικό διαχωριστικό το φαράγγι που διατρέχει ο ποταμός Glazne.

   Οι Ορειβάτες  μετά από πλούσια δράση  , αποκόμισαν εμπειρίες και γνώση για τις  αλπικές οροσειρές της Βουλγαρίας. Πλούσιες σε παγετωνικές λίμνες αλλά και σε πηγές που τροφοδοτούν  ζωοδότες ποταμούς όπως ο Νέστος και ο Έβρος.   Εντυπωσιάστηκαν από την ορειβατική παιδεία των γειτόνων μας, με τους εκατοντάδες ορειβάτες στα βουνά ,με τα  γεμάτα καταφύγια με κόσμο , τα σηματοδοτημένα μονοπάτια , τα ξενοδοχεία με πληρότητα κρατήσεων 100%.     Μικρούς και μεγάλους , φτωχούς και πλούσιους τους ενώνει το κοινό ενδιαφέρον για τα βουνά αλλά και την γνωριμία με την φύση της χώρα τους .

  

  Το ορειβατικό τμήμα του ΕΟΣ έχει συνεχή δράση και είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε αγαπά τα βουνά και την φύση αλλά και σε όποιον θέλει να αποκτήσει ανάλογες γνώσεις και δεξιότητες με αντικείμενα όπως ορειβασία , αναρρίχηση και ορειβατικό Σκι.       

  Με εξορμήσεις που απευθύνονται και σε αρχάριους αλλά και σε πιο έμπειρους ορειβάτες .

 ΠΑΝΤΑ ΨΗΛΑ !!!