Ιστορικό του ΕΟΣ Νάουσας

Η αγάπη για το βουνό και ιδιαίτερα για την φύση οδήγησαν στις 10 Οκτωβρίου του 1932 μία ομάδα φίλων συμπολιτών μας στην ίδρυση του «Ε.Ο.Σ. Ναούσης».

Ο Ε.Ο.Σ. Νάουσας, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, φιγουράρει στην πρώτη  τριάδα της πανελλήνιας κατάταξης.  Είναι δε ο Πρωταθλητής Ελλάδας την τελευταία εικοσαετία, σύμφωνα με την Πανελλήνια αξιολόγηση των σωματείων από την Ελληνική Ομοσπονδία Χιονοδρομίας (ΕΟΧ).

Στην ιστορία του έχει διοργανώσει με επιτυχία τους πρώτους Πανελλήνιους Αγώνες Χιονοδρομίας (ΠΑΧ) στο Σέλι το 1937, ενώ τα τελευταία 20 χρόνια όλους τους Διεθνείς και Πανελλήνιους Αγώνες Δρόμων Αντοχής και Καταβάσεων τους διοργανώνει στα 3-5 Πηγάδια.

Ο σύλλογος σήμερα

Ο Σύλλογος μας ο οποίος διαθέτει αθλητική αναγνώριση (ΙΜ 63) από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, σήμερα αριθμεί περίπου 300 μέλη. Στελεχώνεται διοικητικά από 11 μέλη και τεχνικά από 12 προπονητές παλιούς πρωταθλητές της χιονοδρομίας, γνώστες του αθλήματος,  με στόχο προαγωγή του χειμερινού αθλητισμού και την ανάδειξη πρωταθλητών.

Συντηρεί 5 αθλητικά τμήματα Καταβάσεων - Δρόμων Αντοχής – Διάθλου – Χιονοσανίδας και Ορειβασίας. Διαθέτει το μεγαλύτερο φυτώριο αθλητών στην Ελλάδα με 70 παιδιά ηλικίας 6 – 12 ετών και είναι ο πολυπληθέστερος σύλλογος σε αθλητές με συμμετοχή 60 και πλέον αθλητών.

Ο σύλλογος έχει στην κατοχή του δύο μικρά λεωφορεία, γραφεία διοίκησης και γραμματείας στο κέντρο της πόλης.

Ορεινά καταφύγια

Διαθέτει επίσης, δύο ορεινά καταφύγια στο χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια, τα οποία χρησιμοποιούνται από τις αθλητικές ομάδες του φυτωρίου και της αγωνιστικής χιονοδρομίας του συλλόγου.

Αναρρίχηση

Στα άμεσα σχέδια του συλλόγου, σε συνεργασία με την τοπική αρχή, είναι η δημιουργία αναρριχητικής πίστας και σχολής, στην πόλη της Νάουσας, με εύκολη πρόσβαση για τους μελλοντικούς πρωταθλητές μας.

Αθλητισμός και πολιτισμός

Στο ιστορικό κέντρο του ορεινού χωριού Σελίου, ο σύλλογός μας διαθέτει οικόπεδο στο οποίο στεγαζόταν στο παρελθόν το παλαιότερο καταφύγιο της περιοχής. Επιθυμία και προσανατολισμός του συλλόγου είναι η ίδρυση ενός μουσειακού καταφυγίου, ώστε να αποτυπώνεται η χιονοδρομική αθλητική ιστορία και να καλυφθεί το κενό που υπάρχει στον Ελλαδικό χώρο.

Βασική πρόθεση είναι η δημιουργία ενός χώρου ζωντανού, όπου η μουσιακή πληροφορία θα κινητοποιεί το κοινό σε συμμετοχή και θα προάγει τα υγιή χαρακτηριστικά του αθλητισμού.

Εκδόσεις

Είναι κάτοχος μιας ειδικής έκδοσης που αφορά την ιστορία του συλλόγου, από τη γέννησή του. Πρόκειται για ένα εφαιρετικό λεύκωμα, το οποίο διατίθεται από τα γραφεία του συλλόγου.