Δεκαήμερη πεζοπορία στην οροσειρά Annapurna στο Νεπάλ

Δεκαήμερη πεζοπορία στην οροσειρά Annapurna στο Νεπάλ

   To Annapurna Circle trekking είναι πολυήμερη πεζοπορία στην οροσειρά Αnnapurna των Ιμαλαϊων. Ξεκινάει από υψόμετρο 760μέτρων φτάνει τα5.416μέτρα στο Thorung La Pass όπου  είναι ένα "πέρασμα", δηλαδή ένωμα μεταξύ δύο βουνών και καταλήγει στα 1.070μέτρα.

   Το συγκεκριμένο πέρασμα είναι το ψηλότερο στον κόσμο το οποίο διασχίζουν άνθρωποι. Η διαδρομή είναι κυκλική και κανείς περπατάει ανάμεσα σε ψηλά βουνά, έως και  8.000μέτρων,διασχίζοντας χωριά. Με μία μικρή παράκαμψη περίπου δύο ημερών υπάρχει μία παράπλευρη και απαιτητική από άποψη πεζοπορίας και υψομέτρου διαδρομή που οδηγεί στην λίμνη Tilicho Lake στα 4.910μέτρα. Ένας τόπος απαράμιλλης ομορφιάς που την καθιστά ορόσημο της όλης εμπειρίας.

   Η διαμονή κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας γίνεται στα χωριά, εξού και ο χαρακτηρισμός tea-house treks, τα οποία βρίσκονται μεταξύ τους σε απόσταση μικρότερη της μίας μέρας. Η μεταφορά αντίσκηνου και διατροφής δεν είναι απαραίτητη. Ο καθένας ανάλογα με τον ρυθμό του πάει όσο γρήγορα ή αργά θέλει. Πάντα πριν το τέλος της μέρας θα υπάρχει διαθέσιμο κατάλυμα.

   Απαραίτητη είναι η ειδική άδεια την οποία ελέγχει ο στρατός σε διάφορα σημεία. Πολλοί πεζοπόροι έχουν μαζί τους οδηγό (trekking guide) ή/και άτομο που μεταφέρει τον προσωπικό τους εξοπλισμό (porter). Ωστόσο ένα άτομο με πολύ καλή φυσική κατάσταση αλλά και εμπειρία στα βουνά και δη στην ορειβασία μπορεί να πάει μόνο του.

   Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι πέρα από τη μαγευτική φύση και τη θέα των πανύψηλων βουνών, αυτό που αναβαθμίζει την εμπειρία είναι η πολιτισμική χροιά που της προσδίδει η αναπόφευκτη επαφή με τους κατοίκους των χωριών κάνοντας την ιδιαίτερη και μοναδική.

 

O μαγικός κόσμος των Ιμαλαϊων

 

   Ξεκινώντας το Αnnapurna Cirlce trekking στο Νεπάλ δεν ήξερα τι να περιμένω. Δεν είχα σημαδέψει τη διαδρομή μου στον χάρτη. Ζούσα την κάθε μέρα χωρίς να σκέφτομαι την επόμενη, χωρίς να ξέρω που θα κοιμηθώ το βράδυ, αν θα αντιμετωπίσω δυσκολίες, αν θα χαθώ ή θα έχω πρόβλημα με το υψόμετρο και πως θα το αντιμετωπίσω. Μπαίνοντας ανάμεσα στους τεράστιους γίγαντες που θα με περιέβαλαν για τις επόμενες δέκα μέρες ήμουν απόλυτα ικανοποιημένη και ήρεμη. Ένιωθα απέραντη ευγνωμοσύνη προς αυτά τα αγέρωχα βουνά και προς όλη τη φύση που μου επέτρεπαν να βρίσκομαι εκεί, που ο καιρός ήταν υπέροχος, που δεν είχα κανένα ατύχημα. Αυτό το συνειδητοποιούσα κάθε λεπτό που περνούσε και σε κάθε μου βήμα. Καταλάβαινα μέρα με τη μέρα γιατί οι άνθρωποι που ζούνε εκεί έκαναν θεούς αυτά τα βουνά, τα σέβονται και τα αφουγκράζονται. Ήμουνα απόλυτα ευτυχισμένη μη έχοντας σχεδόν τίποτα από όλα αυτά που είχα στη άλλη καθημερινοτητά μου και θεωρούσα ότι δίνουν χρώμα στη ζωή μου. Αλλά τα χρώματα των μαγεμένων δασών που διέσχισα, τα κρυσταλλένια νερά από τους καταρράκτες που έβαψαν το δέρμα μου ελαφρώς, το σεληνιακό τοπίο με το στενό και απόκρημνο μονοπάτι που οδηγεί σε μία από τις ψηλότερες λίμνες του κόσμου θα μείνουν για πάντα ανεξίτηλα.

   Αντικρίζοντας για πρώτη φορά την λίμνη Tilicho στα 4.910μέτρα και τους τεράστιους κάθετους χιονισμένους τοίχους που την περιβάλλουν έμεινα ακίνητη παρά το υπερβολικό ψύχος, με το μυαλό μου άδειο από κάθε σκέψη, απλά απορροφούσα αυτά που έβλεπαν τα μάτια μου γεννώντας συναισθήματα. Μια στιγμή απόλυτης ηρεμίας και ησυχίας με μοναδικούς ήχους τους κρότους χιονοστιβάδων από το βάθος.

   Αλλά δεν είναι μόνο η φύση που μου δίδαξε και μου πρόσφερε. Είναι και οι άνθρωποι που ζούνε σ' αυτό το παράλληλο κόσμο καθώς και άλλοι που συνάντησα από κάθε γωνιά του πλανήτη. Οι ντόπιοι μου έδειξαν τον απλοϊκό αλλά σκληρό τρόπο ζωής τους που όμως δεν αφαιρεί καθόλου από την ευτυχία τους. Το χιούμορ τους με έκανε να νιώσω οικειότητα και επέτρεψε να δεθούμε περισσότερο. Οι επισκέπτες σαν εμένα μου έδειξαν το κάτι διαφορετικό μέσα από τους διαλόγους μας και ασυνείδητα με έβαλαν να πάρω άλλη στάση και να δω τη ζωή κάτω από διαφορετικό πρίσμα, επιτρέποντας μου να κατανοώ περισσότερα. Ένιωσα μεγάλη ευγνωμοσύνη όταν άτομα τα οποία μόλις είχα γνωρίσει νοιάστηκαν για τη ασφάλειά μου και με κάλεσαν, σχεδόν επιτακτικά, να ανέβουμε παρέα στο απόλυτο σκοτάδι το απότομο μονοπάτι για το Thorung La Pass, το ψηλότερο πέρασμα ανάμεσα σε βουνά που διασχίζεται από ανθρώπους στα 5.416μέτρα.

   Αυτό το ταξίδι αποκτά νόημα όταν ξεκινάμε με ανοιχτή καρδιά και μυαλό χωρίς προσδοκίες ή πεζές βλέψεις, έτοιμοι να απορροφήσουμε το κάθε ερέθισμα που δίνει η φύση και οι άνθρωποι, ανταποκρινόμενοι πάντα με σεβασμό.